Kennismaken met oude muziek

De HMA-Activiteitencommissie heeft een workshop ‘Kennismaken met oude muziek’ op zaterdag 5 oktober georganiseerd. Er was grote belangstelling. In een volle zaal van wijkcen-trum Daalmeer proefden de deelnemers, onder enthousiaste en aangename leiding van Els Kiesewetter, de sferen van muziek uit de renaissance. Voor de deelnemers heel bijzonder om vandaag de dag die muziek van ruim 450 jaar geleden te spelen en actief te ervaren.
In een begrijpelijke inleiding gaf Els uitleg van deze klassieke West-Europese kunstmuziek, gedomineerd door de zogeheten Vlaamse polyfonie (gecomponeerde meerstemmigheid).
Daarna werden de muziekstukken vakkundig door Els uitgelegd en met veel plezier door de deelnemers uitgevoerd. In goed speelbare variaties ging de opbouw van tweestemmige naar driestemmige en meerstemmige muziek, onder andere instrumentale en vocale muziek, een deel uit een mis, drink- en dansmuziek.
De compositie Alix avoit aux dens la malerage van Thomas Crequillon had geen maatstrepen en werd in ‘slagen’ gespeeld, in plaats van in de ons bekende matensoort. Opmerkelijk was dat fraaie meerstemmige variaties in deze compositie waren verwerkt. De componisten van toen trakteerden de deelnemers van vandaag op heel bijzondere en muzikale miniatuurtjes.

Dank aan de HMA-AC voor de prima organisatie.

Foto’s Ineke van Veen en Ab Zeijlemaker