Over Huismuziek Alkmaar

Huismuziek Alkmaar  is een vereniging van en voor amateurmusici gericht op het samenspelen in ensembles. Onze naam is in twee opzichten niet geheel juist: we spelen niet (meer) in huiskamers en we bestrijken een veel groter gebied dan alleen Alkmaar. 

Er zijn momenteel 4 verschillende muziekgroepen met totaal ca. 50 leden. De groepen repeteren ca. 20 keer per jaar onder leiding van een dirigent. De groepen hebben elk een eigen karakter. Huismuziek Alkmaar zorgt voor de speellocaties en de dirigenten.

In het kort onze speelgroepen (voor meer info zie het menu speelgroepen):

 

Grote Gemengde Speelgroep (GGS)

Dit is onze grootste groep met leden die op verschillende instrumenten spelen. De groep is zeer geschikt voor wie nog niet zo lang muziek maakt (minimaal 2 jaar ervaring), maar ook meer ervaren musici spelen mee. Het repertoire van de groep is divers: van klassiek tot modern.

Kleine Gemengde Speelgroep (KGS)

De KGS is vergelijkbaar met de GGS. Ook hier is het instrumentarium en het repertoire divers. De naam zegt het al, de KGS is kleiner dan de GGS en biedt plek aan maximaal 15 spelers.  Het speelniveau ligt iets hoger.

Blokfluitgroep Door de Wind

De blokfluitgroep bestaat geheel uit blokfluitspelers. Elk van de deelnemers van deze speelgroep beheerst tenminste drie blokfluiten op een redelijk hoog niveau. Het repertoire varieert van middeleeuws tot avant-garde.

Windstrekenensemble

Het windstrekenensemble speelt muziek uit allerlei landen en in verschillende stijlen. Er wordt geput uit een grote hoeveelheid volksmuziek uit alle windstreken. De instrumenten zijn divers.

sheet music, red rose, red flower-6305620.jpg
music sheet, in a shadow, flute-5117328.jpg

Landelijke Vereniging Huismuziek

Huismuziek Alkmaar is tegenwoordig een zelfstandige muziekvereniging.

In het verleden waren wij een afdeling van de landelijke vereniging Huismuziek (www.huismuziek.nl). Deze biedt jaarlijks diverse muziekcursussen voor amateurs aan en beheert een spelerscontactbank en een digitale bladmuziekbibliotheek. Onderdeel van de landelijke vereniging is ook Bouwerskontakt, dat zich bezighoudt met alles rond het bouwen van een eigen instrument.